Home
Facebook
Twitter
INSTAGRAM

Koeling, Watermethode en Balseming

Als je je kindje mee naar huis neemt, zijn er een aantal manieren om het lichaampje tot aan de uitvaart goed te houden:

1. Babykoeling: Ima heeft een koelsysteem dat speciaal ontwikkeld is voor baby’s. Een kussen dat permanent gevuld is met koud water wordt onder je kindje in het wiegje of mandje gelegd. Het water wordt door een pomp op de juiste temperatuur gehouden.
De huur van de koeling is €350,00 (dit is inclusief (de-)installatie van de koeling. Het is niet mogelijk om de koeling zelf te installeren). Als je verder geen diensten van ima afneemt is het ook mogelijk om de koeling te huren. Neem dan even contact met ons op over de prijs van de koeling.

2. Koelelementen: Je kunt er ook voor kiezen om koelelementen te gebruiken. Die heb je in verschillende maten. Als je over heel grote koelelementen beschikt, kun je je kindje hierop leggen. Let goed op dat je kindje niet in direct contact komt met het koelelement want dan kan het huidje beschadigen. Je kunt er ook voor kiezen om kruiken te vullen met water en die te laten bevriezen. De koelelementen moeten wel iedere 3 à 4 uur vervangen worden.

3. Watermethode: Een heel nieuwe manier is de watermethode. Je kindje komt uit het (vrucht)water en blijft dus in deze situatie het meest natuurlijk. Vooral voor kleine kindjes die overlijden in het eerste en tweede trimester van de zwangerschap is dit een mooie manier om je kindje bij je te hebben tot aan de uitvaart. Je kindje krijgt een mooie kleur en ziet er ontspannen uit. Je kunt er alles over lezen op www.watermethode.nl. Ook kun je hier ons fotoboekje bekijken.

4. Balseming/Thanatopraxie: Ook heb je in sommige gevallen de mogelijkheid tot lichte balseming of thanatopraxie, een methode waarbij geen koeling nodig is. Helaas is thanatopraxie niet mogelijk bij te vroeg geboren kindjes (de watermethode geeft dan een veel mooier resultaat) en bij baby’tjes die in de buik zijn overleden en van wie het huidje is beschadigd. Voor voldragen kindjes kan het wel. Bij thanatopraxie zal een kleine incisie van ong. 2 cm in de hals worden gemaakt. De halsslagader wordt dan naar boven gehaald, waarna vloeistof wordt geïnjecteerd. Om het bloed en andere lichaamsvloeistoffen uit het lichaam te halen zal een klein gaatje in de buik worden gemaakt, waardoor deze vloeistoffen kunnen worden afgevoerd. Dit duurt 1,5 tot 2 uur en kan in de meeste gevallen thuis plaatsvinden (na obductie kan het niet thuis plaatsvinden). Tijdens de opbaarperiode zal de vloeistof langzaam zijn werking verliezen. Dit is vergelijkbaar met de verdoving bij de tandarts. In het begin ligt de ontbinding volledig stil en na verloop van dagen zal de vloeistof zijn werking gaan verliezen. Hierdoor komt het natuurlijke ontbindingsproces langzaam weer op gang.
Het voordeel is dat je baby niet koud aanvoelt, geen verkleuring vertoont, er niet ingevallen uitziet en je geen koeling nodig hebt, dus je baby kun je overal neerleggen.
Het nadeel is dat het nog moeilijker is om definitief afscheid te nemen omdat je nauwelijks ziet dat je baby is overleden. Dat lijkt juist een voordeel maar wij weten inmiddels uit ervaring dat het zien en voelen van de dood helpt bij de gedachte dat je kindje zo niet eeuwig bij je kan blijven.

Lees hier de blog over hoe Juliette afscheid nam van haar Félice en haar positieve ervaring met lichte balseming.